29 maart 2024





Dominique: Gistcellen
Sorry vraag was niet volledig.
Zetten gistcellen glucose in ana?roob milieu volledig om naar CO2? Ja, in een zuivere omgeving gebeurd dit, echter is dit niet volledig te bereiken. Verder lezen……………

In een zuivere omgeving met glucose water en het juiste zuur gehalte en genoeg vitaminen wordt inderdaad 50/50 in procenten omgezet in koolzuurgas. Maar voordat het zover is moeten de cellen eerst tot leven worden gewekt, en in aantal groeien om bijvoorbeeld “most” dit zijn uitgeperste vruchten om te zetten in alcohol en koolzuur. Maar de gistcellen gebruiken zelf eerst zuurstof om te groeien in aantal. Daarna begint de ana?robe gisting. Omdat je altijd wat houtachtige stoffen en pectine in de most hebt, zal ook een gedeelte worden omgezet in methanol, prophanol, en andere hogere alcohol soorten. Zogenaamde kop alcoholen. Maar bekijk je het puur wetenschappelijk, dan is de verhouding half om half. Dus simpel gezegd wordt een kilo suiker omgezet in 500 gr ethanol en 500 gr koolzuurgas.


Maar ik heb al eens een vraag beantwoord over het wijn maken, klik hier voor uitgebreide info.


Beantwoord dit uiteindelijk de vraag?


Martin.