23 april 2024





Rudi: Volgens Kind en Gezin (Belgi? ) zou bij baby’s wiegedood kunnen veroorzaakt worden door het her-inademen van de eigen adem.
Ze stellen dat deze lucht meer CO2 bevat dan de omgevingslucht. Dit zou verholpen kunnen worden door geen kinderbedjes met volle wanden ( panelen, stoffen, … ) te gebruiken, maar bedjes met spijlen.
En ik die dacht dat CO2 lichter was dan lucht en als zodanig niet in het bedje KAN blijven hangen.
Kan iemand mij hierover uitsluitsel geven ?
Bedankt.
Rudi

Co2 is duidelijk zwaarder dan lucht, dus als het over blijven hangen gaat tsja dat kan dus. Want Co2 is zwaarder dan lucht. lees meer………….


Kijk zuiver natuurkundig is Co2 zwaarder, maar wordt natuurlijk vermengd met lucht uit de omgeving. Kan er na een tijdje een verzadiging optreden? De meningen zijn verdeeld, kijk het lijkt me zo wie zo niet goed om massief wiegje te hebben, lijkt met ook niet nodig met al onze moderne huizen. Tenzij je het een stukje wil laten varen. (bekend bijbel verhaal) Er bestaan tegenwoordig wel anti wiegendood matrasjes en dekens. Deze zijn extra doorlatend, voor het geval de baby met zijn mond plat komt te liggen op het matrasje. 


Statistisch gezien gebeurd het 1,5 maal op duizend baby’s 75% van de gevallen betreft het baby’s tussen twee en vijf maanden oud. Daarna wordt het langzaam minder, om dan helemaal te verdwijnen na de leeftijd van 1 jaar. 


S’winters  komen er meer gevallen voor dan zomers, en jongens worden meer getroffen dan meisjes. Ook zou een laag geboorte gewicht verband tonen. 


De echte oorzaak is echter nog steeds niet achterhaald, van alles wordt van stal getrokken: roken, vitaminen, mineralen, temperatuur van de slaapkamer noem maar op. Maar ik denk dat gezond verstand moet zegevieren. Natuurlijk niet roken bij een baby, geen tochtige ijskoude kamer. Maar ook geen potdichte kamer met een temperatuur van 27 graden Celsius. 


Toch schijnt het aantal de laatste jaren te zijn afgenomen, door meer controle van de ouders, roken? we weten het niet met zekerheid. Tenslotte zijn er toch best wel wat dingen om aan te denken.


De zuigeling moet kunnen slapen in een rustige omgeving, zonder stress.


Leg geen voorwerpen, ook geen speelgoed, zelfs geen knuffeldier in zijn bedje. Ook geen lintjes, geen hoofdkussen.


De slaapkamer van uw kindje moet dagelijks verlucht worden. De temperatuur mag er niet hoger zijn dan 20?C als de zuigeling jonger is dan twee maanden, en 18?C als hij ouder is dan twee maanden.


Laat de baby op zijn rug slapen. Studies hebben inderdaad aangetoond dat een kindje dat op de buik slaapt moeilijker wakker wordt. Wiegendood komt dan ook veel vaker voor bij kinderen die op de buik slapen.


Zijn gezichtje moet vrij blijven. Dek uw baby zeer licht toe.


De matras moet stevig zijn en perfect passen in het bed. De afstand tussen de bedspijlen mag niet meer dan 8 cm bedragen.


Belet uw kindje nooit in slaap te vallen. Probeer hem dus niet wakker te houden omdat hij dan zogenaamd beter slaapt tijdens de nacht. Respecteer zijn biologische klok en zijn behoeftes aan slaap.


Kleed uw kindje in functie van de kamertemperatuur, niet in functie van de buitentemperatuur.

Ga regelmatig eens kijken naar de baby terwijl hij slaapt, vooral als hij veel geweend heeft alvorens in slaap te vallen.

Let er op dat er geen huisdieren in de kinderkamer komen.

Aarzel ten slotte niet snel uw dokter te waarschuwen als uw baby zich ongewoon gedraagt, als hij soms bleek wordt of zelfs blauw, als hij moeilijk of luidruchtig ademt, als hij abnormaal transpireert tijdens zijn slaap of terwijl hij gevoed wordt.


Het zijn allemaal vaak hele logische dingen, maar het kan geen kwaad ze nog eens na te lopen.


Veel info kan worden gevonden op de volgende sites:  baby Belgi?   ggd Flevoland    www.vav-ambulancier   www.wiegedood