18 april 2024

Ms angie gray [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Schoonmaakazijn ;
Daar ik vaak met schoonmaakazijn voorwerpen reinig (ontkalken), ben ik benieuwd of het giftig of slecht voor de huid is om langere tijd in aanraking met deze vloeistof te zijn. Ook ben ik benieuwd of het mogelijk is om de geur van azijn te verfraaien zonder dat de werkzaamheid ervan te beinvloeden.

A: In princiepe is deze verdunde azijn een sterk zuur. Lees meer.. Schoonmaakazijn bevat ongeveer 8 massa% azijnzuur.

Dus verlengde aanraking is nooit helemaal okey.
Bij langdurig werken ermee worden handschoenen aanbevolen, en eigenlijk ook een veiligheids bril. Bij aanraking met de huid, goed naspoelen in ieder geval.
Je krijgt er in ieder geval een hele droge huid van, soms daardoor kloven.
Schoonmaak azijn kan een explosief mengesel vormen. Bij brand kan koolmonoxyde ontstaan, bij brand kan waterstofgas ontstaan, bij hoge temperaturen ontstaat explosief luchtmengsel?.

Als je het in je ogen krijgt doe dan het vogende : bij (blijvende) klachten een arts raadplegen, met overvloedig water spoelen gedurende tenminste 15 minuten, oogleden moeten van oogbol verwijderd blijven voor een goede doorspoeling.

Bij inademing: Sympomen;ademnood, ademnood, hoesten, hoesten, hoesten, keelpijn, keelpijn.
Wat te te doen: Natuurlijk ventileren en een arts waarschuwen, halfzittende houding, in de frisse lucht brengen, inspanning vermijden / rust

Wat betreft de lucht,…Die is niet echt prettig inderdaad, helaas zouden alle toevoegingen een deel van de werking van het middel waarschijnlijk tegengaan.

Voeg in ieder geval geen zeep-middelen toe. Die annuleren de zure werking van azijnzuur.

Bronen:KMO
Mileuhuis